Bármilyen élelmiszert, vitamint, vagy gyógyszert viszünk be a tápcsatornán keresztül a szervezetbe, az anyagok útja azonos. A bél nyálkahártyáján keresztül szívódnak fel, különböző fizikai és kémiai hatásokon esnek át, alkotóelemeikre bontódnak, egy részük beépül, egy részük kiválasztódik és kiürülnek.

A Szájon át megalkotóinak legfőbb hipotézise, hogy a kapszulák, tabletták nem tartalmazzák a növényekből kinyerhető összes értékes hatóanyagokat, vitaminokat. Ezekből sokkal nagyobb mennyiségben kellene elfogyasztanunk, hogy a szükséges hatóanyag mennyiséget be tudjuk vinni, és akkor még mindig nem biztos, hogy a mikrobiom állapota lehetővé teszi a hatóanyagok felszívódását, hasznosulását.

  • Előfordulhat, hogy a kapszulák, a tabletták fel sem oldódnak, mire elérik a vékonybél azon szakaszát, ahol fel kellene szívódniuk, tehát a vitamin nem jut el a sejtekhez.
  • Vagy, ha fel is oldódnak, lehet, hogy nem érintkeznek elegendő ideig a vékonybél falával, ami szintén csökkenti a teljes felszívódás lehetőségét.
  • Az említett felszívódási problémákon túl a legnagyobb problémát a kötő-, töltőanyagok jelentik, melyek segítségével az összetevők tabletta-formát öltenek, vagy maga a kapszulahéj anyaga is megterhelést jelenthet az emésztőrendszer és a szervezet számára.

A hatóanyagok az emésztőrendszeren keresztül, a gyomorban a gyomorsav hatására, módosulva jutnak át a vékonybélbe, majd onnan a vénán keresztül először a májba kerülnek, ahol további metabolikus folyamatokon esnek át.

A májba jutás a legtöbb esetben hatóanyag módosulását esetleg veszteséget okoz, mivel egyik fő funkciója a méregtelenítés, a szervezetbe jutott idegen anyagok bontása és kiüríthetővé tétele.

Egyre több embernek van emésztőrendszeri, felszívódási problémája, így nagyon sok hasznos tápanyag, vitamin, nyomelem nem hasznosul megfelelően a szervezet számára.

A szájüreget bő vérellátása és vékony, gazdagon erezett nyálkahártyája viszonylag kis felülete ellenére is alkalmassá teszi különböző hatóanyagok felszívódására. A szájüreg pH-ja közel neutrális, ahol az enyhén bázikus elektrolitok jelentős hányada tud felszívódni a szájüregből.

A mikro-méretű tápanyagok gyorsabban képesek felszívódni a szájnyálkahártyájáról, melynek köszönhetően a hatóanyagok közvetlen a vérkeringésbe jutnak, elkerülve a gyomorsav károsító, módosító hatásait.

  • A hatóanyagok a szájnyálkahártyáról pár másodperc alatt felszívódnak.
  • Gyorsan hat, a felszívódás szinte azonnal megtörténik a száj nyálkahártyáján keresztül
  • Nem tartalmaz kötő- vagy töltőanyagokat, kapszulahéjat
  • Használata kényelmes és egyszerű
  • Folyékony étrend-kiegészítő alkalmazásakor nem jelentkeznek nyelési problémák
  • Vegetáriánus fogyasztók is alkalmazhatják

Pin It on Pinterest

Share This