Mit érdemes tudni a flavonoidokról?

A flavonoidok leginkább a növény virágzatában és a terméseiben találhatóak meg. A növény anyagcsere-folyamatainak egyik speciális hatóanyagai. Változatos kémiai szerkezetük miatt igen változatos funkciókat töltenek be. Feladataik közé tartozik a virág UV védelme, de antibakteriális, antioxidáns hatása is van.

Amikor meghalljuk, hogy flavonoid, akkor a legtöbb emberben a piros, sötét bordó szín jelenik meg. A flavonoidok neve a latin flavus szóból ered, ami azt jelenti, hogy sárga. A flavonoidok egyes származékai sárgák, de az antociánok, amik a flavonoidok népes családjába tartoznak, bizony már inkább vöröses-lilás színűek. Tehát, aki a flavonoid szó hallatán bordós színt lát magában az nem téved.

Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István

A flavonoidok élettani hatásaira Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István is kíváncsiak voltak, így 1936-ban, közösen vizsgálták C-vitaminnal kombinálva. Legfontosabb hatásuknak az érfalvédő szerepüket tartották és így ez a gyógyászatban is elfogadottá vált. A flavonoidok ettől sokkal jelentősebb kémiai és biológiai aktivitással rendelkeznek.

A flavonoidok széleskörű hatásai a prevenció területén betöltött szerepük miatt kiemelkedő!

Flavonoidok jellemző élettani hatásaik:

  • Érfalvédő, érfal erősítő, vénatonizáló hatás: (Szent-Györgyi Albert és Rusznyák István 1936) A mikorvérzések, vérnyomás-ingadozás, vénás pangás, érszűkület és egyéb kóros érrendszeri elváltozások gyakran vezethetőek vissza az érfal károsodására, rugalmasságának csökkenésére („törékeny”) és túlzott áteresztő képességére. Ezekben a kórképekben, illetve cukorbetegség bizonyos érrendszeri szövődményeiben a flavonoidok hatékonyan alkalmazhatóak.

Kardiovaszkuláris prevenció:

  • Rendkívül fontos a szív és keringési rendszer problémáinak megelőzése! A kardiovaszkuláris történések még ma is a vezető halálokok között, előkelő helyen szerepelnek. A flavonoidok rendszeres fogyasztása egészséges életmóddal (táplálkozás, rendszeres mozgás) kiegészítve nagymértékben csökkentik a kialakulásuk esélyét.

Gyulladáscsökkentő és immunrendszert támogató hatás:

  • Többlépéses folyamaton keresztül képesek aktiválni a természetes ölősejteket (NK) és a makrofágokat is. A gyulladás számos mediátor (prosztaglandinok, leukotriének, citokinek) keletkezésével járó öngerjesztő folyamat, amely szoros összefüggésben van az aktivált immunrendszer működésével. A flavonoidok képesek ezeknek a mediátoroknak a kialakulását gátolni. A gyulladás során az elpusztult sejtekből és a védekező makrofágokból gyökök válnak szabaddá, amelyek tovább károsítják a szomszédos sejteket. Azonban a flavonoidok antioxidáns hatásuknak köszönhetően ezeket a folyamatokat is mérséklik

Antioxidáns hatás:

  • Szervezetünkben az oxidatív-stressz következtében túl sok szabadgyök képződik. Az ilyenkor, szervezetünkben feleslegként jelenlévő szabadgyökök kulcsfontosságú molekulákat (fehérjéket, nukleinsavakat stb.) károsíthatnak. A flavonoidok képesek ezeket a szabadgyököket gátolni.
  • Az előbb említett hatásokon kívül még görcsoldó, enyhe vízhajtó, perifériás és agyi keringést javító hatásuk is van. A legújabb kutatások most a flavonoidok kognitív funkciókat javító hatásával foglalkoznak (Oxford Academic).

Források:

Pin It on Pinterest

Share This